Yaşlanan Kod

 


Yaşlanır mı hiç birler sıfırlar demeyin. Değişen dünyada değişmeyen tek şey değişimin kendisi.

Yaşanmadan geçen yıllar utansın - Photo by RDNE Stock

Proje bir fikir ile başladı. Bir yazılımcının ellerinde hayat buldu. Sonra başkasının daha sonra başkasının... Artık o kadar büyüdü ki bir ekip gerekiyordu onu anlamak ve gelistirmek için. Birkaç kez degişen yazılım takımının elinden geçti. Şirketin ismi bile defalarca değişti.

Yaşlanmıştı artık. Eskisi kadar hızlı değildi. Birikimiş teknik borçlar belini büküyor, karmaşık kodlar anlaşılmasını zorlaştırıyordu. Onu değiştirmeye çalışıyorlar ama o eski huylarından kolay kolay vazgeçmiyordu. Belki bir bildiği vardı.

Kullanım yoğunluğunu kaldıramıyordu, kullanıcı sayısı çok artmıştı. Hatalar yazılımcıları küstürüyor, kullanıcıları kızdırıyordu. Üstelik iş görüşmesine gelen yazılımcılar teknik altyapıyı beğenmiyorlardı. İncinmişti.

Hemen hemen hergün şu projeyı baştan yazalım diyen yazılımcılardan bıkan şirket yönetimini bir de kullanıcılar sık boğaz yapınca projeyi yeniden yazma kararı çıktı. 

Yaşlanan kod üzgündü. O yıllarca hergün ama hergün yapması gereken işi yapmıştı. Hatalar için hep onu suçlamışlardı. Ama o darılmadan küsmeden çalışmıştı.

Yazılım mimarileri havada, tasarım desenleri suda, yazılım dilleri karada uçuştu. Ölçeklenebilir ve bulut uyumlu, en yeni teknolojiyle yazılacaktı yeni proje. Herkesin bir hayali, gerçeklerin ise bir tokatı vardı.

Ve nihayet yeni proje yazılmaya başlandı. Kullanıcıları kademeli olarak yeni projeye geçirdiler. Telefonları kitleyen kullanıcılardan teşekkür yerine daha farklı sözler duydular.

Yaşlı kod yavaştı ama bilgeydi. Yıllarca değişen iş kurallarını iyi biliyordu. Kullanıcıları tanıyor ve isteneni yapıyordu. Yeni kod ise şımarık gençler gibi kendi istediğini yapıyordu. Ah şu gençler!

Eksik iş kuralları da yeni projeye eklenince ortalık yatıştı. Başımıza bir daha böyle bir şey gelmesin diye “herşeyin dokümanını yazacağız” dedi ekip. Yaşlı kod güldü. Defalarca duymuştu bunu.

Tüm kullanıcı trafiği yeni projeye yönlendirildi. Yaşlı projeyi silmeye kimse cesaret edemedi. Yedek ünitesinde emekliye ayırdılar onu. 

Kimsenin umduğu gibi geçmedi bu süreç. Alınan dersler oldu ama yazılan dersler olmadı.

Yeni proje yaşlanmaya başladı bile.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

On-Prem Çilesi

KPSS Çalışan Yazılımcı