KPSS Çalışan Yazılımcı

 

KPSS Çalışan Yazılımcı

Gerçek hikaye. Bir gencin iş arama sürecine birebir şahit oldum. Ve sonuç; KPSS’ye çalışmak oldu.

Bu yazıda bizim başımızdan geçenler var. Herkes kendi hikayesini yaşar bu hayatta. Bize bu düştü.
Coğrafya kader midir? — Fotoğraf: Emine Canpolat

Belki farkında değilsiniz. Ama onlar yanımızda. Kimi zaman stajyer olarak gördünüz onları, kimi zaman mutsuz bir yazılımcı olarak.

Bir şekilde yazılım sektöründe işe girmiş mutsuz yazılımcıları bir kenara bırakarak gençlere odaklanmak istiyorum bu yazıda. Yeni mezun ya da mezun olmak üzere olan gençlere. Halk arasında junior yazılımcı da deniyor.

Hayır. Onlar tembel değil. Üniversite hayatı boyunca sadece kendisine verilen ödevleri yapanlar bu yazının kapsamı dışında. İstemeyerek yazılımla ilgili bir bölüm okuyup istemeyerek mezun olanlar maalesef daha farklı bir hikaye.

Yan projeleri olan, temel teknik bilgileri sağlam olan, iletişim kurabilen, kendisinin ve etrafının farkında olan genç birisini işe alırdınız değil mi? İşte almıyorlar! Sorun da bu!

Kimse yeni birisini eğitmek istemiyor. Kaynak (paranın kibarcası) yok, tecrübe kazanıp başka şirkete kaçar, bizim sektörün domain bilgisi fazla, gelsin çalışsın biraz bakarız … Bunlardan değişik bir cümle duymadık iş arayışımız boyunca.

Büyük şehirlerde bulunan ücretsiz bootcamp’lere başvuramadık. Çünkü konaklayacak yerimiz yoktu. Bu tür faaliyetler yapan şirketleri takdir etmek lazım. Ama ulaşabildikleri kişi sayısı az.

Yeni birisini ucuza hatta bedavaya çalıştırmak isteyen bir yazılım sektörü var. En havalı girişimlerden tutun kurumsal şirketlere kadar böyle. Girişimlerin parası yok, kurumsal şirketlerin de parası yok. Var ama yok. Sana bana yok. Bedavaya personel çalıştırmak varken niye para versinler ki? Haklılar. Çünkü yıllardır haklı olmaya alışmışlar. 

Yazılımcılar için sendika var mı? Grev yapan yazılımcı duydunuz mu? Organize olabilen yazılımcılar var mı? Herkes kendini kurtarıyor değil mi? Yazılım sektörüne hoşgeldiniz. 

Karar veremeyen şirketler var. Karar vermekten kaçınan şirketler. Staj için ya da iş için kendilerine başvurulduğunda şu beye soralım, bu hanıma soralım diye diye gürültüden başka bir şey üretmeyen şirketler gençleri tükettiler. Hayır diyemiyorlar. Bakalım, değerlendirelim diyorlar. İstiyorlar ki başvuranlar hep yedeklerinde dursun, kimse şirketi kötü bilmesin. Kendi zamanları değersiz, başkalarının zamanını da değersiz biliyorlar.

Gerçek hikayemize geçecek olursak; genç arkadaş iş için birçok şirkete başvurdu. Hem online hem de yüz yüze. Büyük şehirlere seyahat etti, masraflar yaptı. Yetenekliydi. Boş değildi. Başvuruları cevapsız kalmadı. Gel bedavaya çalış dediler. O da KPSS’ye çalışmayı seçti. Suç kimdeydi?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

On-Prem Çilesi

Yaşlanan Kod