Yazılım Projesine Başlarken Altın Kurallar: Ekip

 Bir fikri gerçeğe dönüştürmek ve canlı bir projeyi yürütmek için gereken en önemli şey ekiptir.

Ben her şeye yeterim, alırım bilgisayarımı istediğimi yerden kodumu yazarım, iki tıkla dünyaya satış yaparım diyorsanız sakin olun. O iş öyle değil!

Ekibin sırrı: ortak amaç — Photo by Tim Marshall on Unsplash

Yazılım projesi ekibi deyince aklınıza sadece teknik insanlar gelmesin. Bu işin pazarlaması, tahsilatı, muhasebesi, müşteriyle görüşmeleri, teknoparka sunulacak belgeleri, sosyal medya yönetimi, SEO ve ASO yönetimi, işe alımı gibi birçok yönü var. 

Serdar Kuzuloğlu — Girişimde en önemli konu bulaşıkları kimin yıkayacağıdır
Serdar Kuzuloğlu
Girişimde en önemli konu bulaşıkları kimin yıkayacağıdır https://www.youtube.com/watch?v=b47lAQ7TzC8

Her insan farklıdır. Farklı alanlarda çalışmış, farklı kültürlerden ve coğrafyalardan gelen kişileri ekibe dahil ederek bu farklılığı arttırmalısınız ve bu farklılıkları yönetmelisiniz. Kendinize benzer kişileri bir araya getirmek sizi rahat hissettirse de böyle bir ekipten farklı işler çıkarmalarını bekleyemezsiniz. Sizin ihtiyacınız olan şey farklı sesleri dinlemek ve farklı bakış açılarından faydalanmaktır. Amacı aynı olan ekibin farklılığı size güç sağlayacaktır.

Ekip içindeki uyum ekibin can damarıdır. İletişimin şeffaf olduğu herkesin fikrini açıkça paylaşabildiği bir ortam sağlanmalı, tartışmada her şey serbest olmalı, alınan kararlarda istikrarlı olunmalıdır.

Siz farklı insanları bir araya getirip aynı amaç için motive olmalarını sağlamalısınız. Bunun için bir kural yok. İnsanları tanıyıp onların nasıl motive olduklarını anlamalısınız. Ekipteki kimi insanlar kolay ve sıradan işleri severken kimileri zor problemleri sever.

Ekibin büyüklüğünün artması ve ekipteki kişilerin zamanla değişmesi bu işin doğasında vardır. Ekip büyüdüğü için sevinirken, ekipteki kişiler ayrılınca üzülürken hissetmeniz gereken bir duygu daha vardır: tedirgin olmak. Gelen ve giden kişiler ekibin uyumunu bozmamalı, ekibin kültürüne alışmalı ve bu kültüre katkı sağlamalıdır. Ekibe yeni katılanlar için bir oryantasyon (onboarding) süreci, ekipten ayrılanlar için de bir ayrılma (offboarding) süreci olmalıdır. 

Ekipteki personel ile periyodik bir şekilde birebir görüşmeler yapılmalıdır. Her ne kadar ekiple sürekli iletişim halinde olsak da bireyler ile de iletişim kurmamız gerekmektedir. Kişilerin şirketten/projeden ve ekipten beklentileri, yaşadıkları olumsuzluklar, iş ile ilgili değiştirmek istedikleri konular başta olmak üzere her konuyu konuşabilecekleri bir ortam sağlanmalıdır. Bu birebir görüşmeler pasif agresif tepkileri önler ve sorunun kansere dönüşmeden çözülmesine imkân sağlar.

Ekibin yönetimi hiyerarşik bir düzende olmalı mı olmamalı mı? İşte bütün mesele bu! Ekibin büyüklüğü, projenin çözmeye çalıştığı ihtiyacın alanı (domain), ekibin farklı şehirlerde/ülkelerde çalışıp çalışmadığı, şirketin aynı anda yürüttüğü projelerin sayısı, ekipteki kişilerin tecrübe seviyeleri gibi birçok faktör hiyerarşiye gerek olup olmadığının cevabını size verecektir. İnsanlara sorumlulukları kadar yetki de vermelisiniz.

Ekibin sürekli kendini geliştirmesi gerekmektedir. Ekip yeni teknolojileri takip edebilmelidir. Ekibe istedikleri teknoloji ve yöntemi denemeleri için kaynak ve zaman verilmelidir. Yeni şeyler denemek sizi yavaşlatmaz. Rakiplerinizle aranızda fark yaratmak yeni şeyleri denemekten geçer.

Doğru kişiyi ekibe dahil etmek ekiple ilgili tüm işlerin özetidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KPSS Çalışan Yazılımcı

On-Prem Çilesi

Yeteneğini Kaybeden Yazılımcı