2022 Özeti

TL;DR: Yeni çıkacak bir teknolojiden korkmuyorum. Evet bilmediğim çok şey var. Evet uzmanı olduğum konuda bile uzman değilim. Evet kaçırıyorum. Ama aklımı değil.

Yazıma 2022 yılında yazılıma nasıl başlarım sorusunun cevabını buldum diyerek başlamak isterdim. Ama bulduğum tek şey belirsizlik. Yani insanoğlunun en çok korktuğu şey. 2023'den beklentim ise daha fazla belirsizlik.

Yazılımcılara 2022 nasıl geçti diye sorsanız, size herkes farklı bir hikâye anlatır. 2023 nasıl geçecek diye sorsanız onların en derin korkularını değil onların hayallerini dinlersiniz. Çünkü insan bildiğinden yola çıkar, bilmediklerinde düşer, öğrendiklerinde yükselir ve … sonra bildiği her şey bir anda yok olur. Çünkü burası yazılım dünyası. Bu sektör bir harika dostum!

O zaman dans!

Öğrenmek zor. Ama bildiklerimizi unutmak daha da zor. Yeni şeyler öğrenmek heyecanlı olsa da insan bildiklerine yapışıyor fark etmeden. Size bir iyi bir de kötü haberim var. Kötü haber: ekibiniz hangi teknolojiyi kullandığınızı önemsiyor. İyi haber: hangi teknolojiyi kullandığınız kullanıcının umurunda değil. Çözüm mü? Dengeyi bulmak.

Koronavirüs salgının azalması, kripto para borsalarına olan güvenin sarsılması, yazılımcıların toplu halde işten çıkarılmaları derken insanlar şunu fark etti: yazılım hayata rağmen değil hayatla beraber yaşayan bir şey. 

Yazılıma yeni başlayacakların işi giderek zorlaşıyor bence. Asıl sorun nereden başlayacakları. Başladıklarında doğru yerden mi başlamışlar bilememeleri. Neye meyilli olduklarını ancak ellerini kirlettikten sonra bulabilmeleri. Bu yüzden de başlamıyorlar zaten. Kime soru sorsalar akılları daha da karışıyor. Bir şeyler deneyip en yakın çıkıştan kaçıyorlar. Burada anahtar kelime istikrar. “Fail fast, fail often” falan derken, bu yazıları duvarlarımıza asarken, denemiyoruz bile. Emek yoğun bir işte muhabbet yoğunluklu bir çamura battık. Yeni gelenler bu çamurdan çıkamıyor bazen. Ey yeni gelenler! Deneyin! Ellerinizi kirletin! Yazılım öğrenmek bisiklet sürmeyi öğrenmek gibi. Denemeden öğrenemezsiniz.

Külliyen talimat, mafiş icraat!

No code low code derken ChatGPT gündeme oturdu. Yazılımcıları korkutacak kadar güzel kod yazıyor. Çoğu yazılım projesinin CRUD işlemleri yaptığı düşünülürse tam bir yazılım projesi yazacak kadar gelişecek bence. Yine de ChatGPT’nin yazılımcıları işssiz bırakacağını sanmam. Çünkü bilgi hiçbir zaman sorun olmadı insanlar için. Bilgiyi yönetmek sorun oldu. Yönetilmesi gereken bir yapay zeka mı? Daha organizasyonları yönetmeyi bilmiyoruz!

Yıllardır .NET kullanan biri olarak bir proje sayesinde python dünyasının da tadına baktım. Ve şunu söyleyebilirim .NET gerçekten iyi yolda. Hem hız hem kabiliyet olarak çok şey var .NET dünyasında. Sahipli, bakımlı, topluluğu aktif. İhtiyacınız olan bir özellik genelde framework’ün kendi içinde var. Olmadı 3rd party bir kütüphane kullanabiliyorsunuz.

Bulut sistemler (AWS, Azure gibi) artık her yerde. Dolayısıyla docker da. Neyle uğraşırsanız uğraşın bunun etrafından dolaşamayacaksınız. Bazen çözmek zorunda olduğunuz problemin çözümü bulutta size hizmet olarak sunuluyor. Birkaç tıkla işinizi hallediyorsunuz. Frontend’çiler kaçsa da onlar da yakalanacaklar bu yağmura.

2022’deki gözüme çarpan bazı değişiklikler:

  • Web sitesi olmayan sadece mobil uygulaması olan çözümler, 
  • Birkaç tıkla yapılıp mobil uygulama marketine giren app’ler, 
  • Türkiye’den çıkan ve ürününü yurtdışında kullanıcılara sunarak dövizle para kazanan girişimciler, 
  • Part-time olarak 2-3 işte çalışan yazılımcılar, 
  • Zor bir teknik sorunda eskiden yardım eden yazılımcıların şimdi danışmanlık ücreti istemesi,
  • Dolar kuru yüzünden 2. el sunucu alıp çalıştıran girişimler

 

Yeni yılın yeni teknolojiler getireceği tartışmasız bir konu. 2022’de çevremdeki birçok kişi kansere yakalandı. İnşallah yeni yıl bize, sağlık, adalet ve sevgi getirir.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeteneğini Kaybeden Yazılımcı

KPSS Çalışan Yazılımcı

On-Prem Çilesi