Dolarla sınanan yazılımcı adayı

 “Yazılım öğren!” dediler. O da başladı öğrenmeye. Türkçe kaynaklar ile bir noktaya gelince İngilizce ile devam etti. Sonra Black Friday kampanyaları çıktı karşısına. Öğrenmeye çalıştığı teknoloji için bir kurs vardı, hem de %50 indirimde. Tıkladı linke, gördü … indirimini. İndirimli hali bile döviz kuru nedeniyle bindirimliydi.

Fotoğraf: Okan Okay

Dert yanmaya çalıştı mentörüne. Ee hoca altta kalır mı yapıştırmış Z raporunu:

Dolarla satılan kitaplardan dert yanmaya başladı yıllanmış yazılımcı. İster teknik konularda olsun ister başka konularda bir kitabın orijinal halini okumak zordu. Üstelik çoğu kitabın basılı hali Türkiye’ye kargolanmıyordu. E-kitaplar bile pahalıydı. Korsan okumak ya da okumamak, işte tüm mesele bu!

AWS sertifikası için eğitimler 150 dolar, bootcamp için 2300 dolar, AWS’de açık unutulan bir sanal makine için ayda 150 dolar, kullanılan SaaS araçlar için aylık beşer onar dolar …

IOS uygulama geliştirmek (ya da havalı görünmek için) Macbook ve iPhone alamamak, android uygulama testleri için birkaç farklı cihazı çekmeceye atamamak da girişimler için ciddi bir sorun olmaya başladı.

Yurtdışından gelen iş teklifi için vize masrafı, ev kirası, 6 aylık yaşam masrafı, uçak bileti, geri dönüş için emniyet parası. Bunların kaç kişinin içini yaktığını sektör biliyor.

Donanımcılar en kötü etkilenen grup: IoT projeler için elleri titreyerek sipariş veren startuplar, gümrük kapısında bekleyen kargolar, Arduino ve Raspberry’den bir adım uzağa gidince zıplayan rakamlar, elektronik cihazlardaki sorunu gidermek için dolarla istenen danışmanlık ücretleri …

Yazılıma ilk kez başlayacak ve bilgisayarı olmayan, ailesinden bilgisayar almasını isteyemeyen gençler var bu ülkede. Bir yan proje için bir alan adı ve hosting alamamak bile çok acı verici. Bazılarının neden yazılıma başlayamadığını tembellikten zannetmeyelim. 

Var olduğu bile bilinmeyen bir sorun kapıyı çaldığında, paslanmış yüreklerin gıcırtısı duyulur.

Bu ülkede eğitim fırsatını bulamayan gençler, size Z kuşağı deyip geçmek kolay. Zor olan sizin hissettiklerinizi anlamak.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeteneğini Kaybeden Yazılımcı

KPSS Çalışan Yazılımcı

On-Prem Çilesi