La bu yazılımcılar size ne etti gardaşım?

 Dolarla para kazanan, evden çıkmadan işini yapan yazılımcılar size ne etti?

Fotoğraf: Karolina Grabowska 

Sosyal medyada yazılımcılara karşı bir antipati var. Arkadaş ortamlarında ve akraba ziyaretlerinde de bunu görebiliyoruz. Peki neden? 

Gösteriş budalası yarını belli olamayan yazılımcılar, dövizle kazandığınızı niye her yerde her fırsatta ilan ediyorsunuz? Nereden geliyor bu motivasyon? Yazılımcıların kendi aralarında “bak ben dövizle para kazanıyorum, demek ki ben iyi bir yazılımcıyım” demesi galiba sektör standardı. Türkiye’de işsizlik almış başını giderken, insanlar geçim derdi ile boğuşurken sizin yazılımcı etiketiniz kimsenin umurunda olmuyor. İnsanlar bu yazılımcıların dövizle para kazandıklarını ve onların bunu gösterişli bir şekilde paylaştıklarını görüyor. 

Evden, plaj kenarından, havalı mekanlardan durmadan fotoğraf paylaşan instagram fenomeni yazılımcılar! Eğer içinizde doldurulamayan bir boşluk hissediyorsanız kendinize gerçek arkadaşlar edinerek işe başlayabilirsiniz. Biraz da ekranlardan uzaklaşın. Mesela topluma karışın biraz.

Evet kardeşim macbook çok güzel. Evet iphone bilmem ne en çok sana yakışır. Evet evet filtre kahve olmadan asla. Evet plaj kenarından çalışıyorsun. Ama içinde yaşadığın toplumu da unutma ne olur. Gözümüz yok. En güzeli senin olsun. Ama insan doğası gereği kıskanç. Ve birçok kişi senin ulaştığın hayat standardına ulaşamıyor.

Yazılımcılardan sonra gelelim kıskananlara. Bu yazılımcılar cebinizden paranızı mı çaldı, ülkedeki adaleti onlar mı yok etti, ekonomik kriz onların mı suçu? Siz yazılım öğrenmeye çalıştınız da yazılımcılar mı size engel oldu? Yazılımcılar yatarak mı para kazanıyor, onların nasıl bir performansta çalışması gerektiğini biliyor musunuz? Sorgulamadan anlamadan kıskanmak neden? Sizin yaşadığınız problemlerin kaynağı ne?

İki tarafın da aşırılıkları var. Maalesef kötü örnekler hemen sosyal medyada yayılıyor ve ağız dalaşları başlıyor. Korkum şu ki “yazılımcı” mesleği “galerici” gibi bir şöhrete sahip olacak.

Hiç kimse başkasının hayatına karışamaz. Ama ben bu durumdan rahatsız oldum. Toplumdaki diğer sorunlar bizim alanımıza da giriyor. Kendimizden başlayarak çözüme katkı sağlayabiliriz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KPSS Çalışan Yazılımcı

On-Prem Çilesi

Yeteneğini Kaybeden Yazılımcı