Görünmez Yazılımcı

 Yetenekli ve çalışkan olup da dijital dünyada görünmez olan yazılımcılara sesleniyorum: Dijital dünyada dijital vitrininiz olsun! Hem görünmez olayım hem de farkedileyim diyorsanız yanlış yoldasınız.

Photo by lilartsy from Pexels

Girişimimize yeni bir ekip arkadaşı aradığım esnada gelen öz geçmişleri incelerken dikkatimi çeken bir husus oldu. Çoğu adayın dijital bir vitrini yoktu. Yani adayı internette araştırdığımda adaya dair hiçbir şey bulamıyordum. Bulabildiğim github hesapları, kişisel bloglar ise neredeyse tertemizdi. 

Tabii ki internette görünmez olmak herkesin hakkı. Ama bir yazılımcı olarak yaptığınız iş başvurusunda öne çıkmak istiyorsanız bir dijital vitrininiz olmalı. Başvurduğunuz şirketin henüz sizinle iletişime geçmeden sizin hakkınızda olumlu bir düşüncesi olmasını istemez misiniz? Ya da yazdığınız blog yazıları, bir repoya yaptığınız katkılar nedeniyle iş teklifi almak istemez misiniz? Yoksa gizemli kalmayı mı istiyorsunuz? Ama o işi çok istiyorsunuz değil mi?

Meraklısınız, hep yeni teknolojiyi takip ediyorsunuz, aklınızda yapmak istediğiniz birkaç proje var. Diğerlerinden farklı olduğunuzu düşünüyorsunuz. Peki bunlardan kimin haberi var?

İşyerinizin, çalışma ortamınızın ve ekip arkadaşlarınızın en iyisi olmasını istiyorsunuz. Peki kendinizi ne kadar iyi pazarlayabiliyorsunuz? Pazarlama kelimesi hoşunuza gitmese de, sizden çok da farklı olmayan başka bir yazılımcının sizden daha yüksek maaş almasının sırrı bu kelime. Pazarlığa güçlü bir el ile girmek için görünür olmak şart.

Blog yazmak, github, linkedin, twitter gibi platformlarda yazılımla ilgili içerikler paylaşmak sadece görünür olmanızı sağlamaz. İçerik üretmenin diğer faydaları da var:

Yazarken daha iyi öğreneceksiniz. Basit bir konuda bile bir içerik yazarken o konuyu yanlış aktarmamak için araştırma yapacaksınız, yazarken daha iyi yazmaya çalışacaksınız, rezil olmamaya çalışacaksınız ve tecrübelerinizi tekrar zihninizde yoğururken öğrenmeniz özümsemeye dönüşecek. 

Başkalarına yardım edersiniz. Bilgi ve tecrübelerinizi paylaşarak hiç tanımadığınız kişilere bile yardımcı olursunuz. Üstelik her zaman ve her yerde. Hem de yorulmadan. Bilgiyi ölümsüzleştirmeye var mısınız? 

İletişim becerileriniz gelişir. İçerik yazarken problemleri insanlara daha iyi anlatmayı öğreneceksiniz. Yaptığınız paylaşımlarla ulaştığınız kişilerden aldığınız geribildirimleri yönetirken iletişim beceriniz gelişecek. Olumsuz eleştiriler, az ama olumlu cevaplar, ego savaşları, yeni arkadaşlar edinmek derken insanı ve kendinizi daha iyi tanıyacaksınız. 

Size istikrar kazandıracak. Düzenli aralıklarla içerik yazmak size her şeyden önce üretme alışkanlığı kazandıracak. Günümüzde birçok dikkat dağıtıcı unsurun etkisinde, yetişmesi gereken acil işler ile hayatın getirdiği sorumlulukların arasında bir şeyler üretebilmek sizi diğerlerinden daha ileri bir noktaya taşıyacak.

Freelance olarak ek gelir sağlamak istiyorsanız ya da tamamen böyle çalışmak istiyorsanız görünür olmaktan başka bir şansınız yok.

İlerlemenizi takip edebileceksiniz. Daha önce yaptığınız paylaşımlara baktığınızda önceki düşünme tarzınızı, olaylara bakış açınızı, yaşadığınız tecrübeleri hatırlayacaksınız. Ve kendinizi bir sonraki adıma daha iyi hazırlayacaksınız.

Üretmek sizi rahatlatacak. Kendinizi başkalarıyla karşılaştırmaktan, bir şeyler kaçırıyorum hissine (FOMO) kapılmaktan, ülkenin gereksiz gündemine kapılmaktan koruyacak sizi. 

Görünmez yazılımcının üretken olmadığını söylemiyorum. Görünen yazılımcının üretken olduğunu söylüyorum.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KPSS Çalışan Yazılımcı

On-Prem Çilesi

Yeteneğini Kaybeden Yazılımcı