Yazılımcı Bulamayan Girişimci

 Fikrini hayata geçirmek için işinden istifa etti. KOSGEB’den zar zor destek aldı ve teknoparka girdi. Kuluçka merkezindeki semaverden çayını aldı. İş ilanını yayınladı. Ne kadar zor olabilirdi ki yazılımcı bulmak?

Photo by Çağlar Oskay on Unsplash

Ankara’da bulunan yeni kurulan bir girişimin gerçek bir hikayesini okuyacaksınız biraz sonra. Benim proje yöneticiliğini yapacağım bir projeye Python ve ReactJS geliştiricisi (2 kişi) aradık. Pardon hâlâ arıyoruz. 

İş ilanını ben hazırladım. İstediğimiz kriterler yeni mezun kişiler için uygun bir ilan. Bazı iş ilanlarında olduğu gibi öyle her şeyi bilen birilerini aramıyoruz. Tek kriterimiz biraz olsun ellerini kirletmiş birilerini bulmak. Alacağımız kişileri biz yetiştireceğiz. Ürünün MVP halini çıkarabilecek bir ekip gerekiyor. İlk müşteri hazır bile. Yeni bilgisayarlar ve monitörler alındı, kullanılacak yazılım araçları hazır. En önemlisi projenin yol haritası ve temel dokümanları hazır. Çalışacak eleman lazım bir tek.

KOSGEB ve teknopark mevzuatı gereğince yazılımcının ofise gelmesi zorunlu. Remote olmayan bu iş ilanı nedeniyle sadece Ankara sınırlarındaki yazılımcılardan birisini bulmamız gerekiyor. Remote iş ilanı olmadığı için birçok kişiyi baştan kaybettiğimizin farkındayız.

Gelen özgeçmişler tertemiz A4 kağıdı gibiydi. Üniversitede kendini öne çıkaran gençler büyük şirketler tarafından kapışılıyor. O yüzden bu girişime başvuranlar üniversiteyi “normal” bir öğrencilikle bitirenlerdi. Çoğunun github hesabı üniversitedeki ödevleriyle doluydu. Bu ödevlerin üzerine tek bir tane bile proje yapanlar azınlıktaydı. Hello world veya To Do uygulaması yapanlar bile az.

Başvuranların çoğu teknik mülakatta basit sorulara bile cevap veremiyorlar. Kendi github’ında bulunan ya da özgeçmişinde bulunan projeleri anlatamıyorlar. Çoğu kişi teknoloji haberlerini sunar gibi konuşuyorlar ama iş teknik mülakat kısımına geçince derin bir sessizlik oluyor. Python ile birçok projesi olan bir kişi bile Python temellerini bilmiyordu. Çünkü gençler okumuyorlar, çünkü işin temelini merak etmiyorlar, çünkü araştırmıyorlar. Bir kişi etrafındaki kişilere göre daha çok yazılım bilgisine sahip olabilir. Ama bu, o kişinin iyi bir yazılımcı olduğunu göstermez. Yazılımcılar etrafındakilerle değil dünyadakilerle yarışıyor gençler!

İş ilanına bir de iş değiştirmek isteyen junior yazılımcılar başvuruyor. Genelde çalıştıkları şirketlerde fazla mesai yapmaktan bunalan yazılımcılar bunlar. Maalesef bu arkadaşlar biraz tecrübeli olsalar da kendilerine verilen işler dışında hiçbir şeyi merak edip okuyup öğrenmemişler. İş değiştirmek isteyen bu arkadaşlar doğal olarak çalıştıkları şirkette aldıkları maaştan daha yüksek maaş istiyorlar. Ama bir girişimin iş ilanına başvuruyorlar. Ve teknik bilgileri zannettikleri gibi iyi değil. Çünkü fazla mesai ve acil işler onların merak etme duygularını yok etmiş. Bu yüzden bulundukları ortamda iyi bir yazılımcı olmaları başka bir projede işe yaramıyor genelde. CRUD işlemlerinden başka bildikleri bir şey yok ve bu konuda çok rahatlar. Yeni şeyler öğrenmek istiyorlar ama sadece istiyorlar.

Başka bir sektörü bırakıp yazılımcı oldum diyenler de var. Birkaç kurs ve sertifika aldıktan sonra yazılım dünyasına atılmak isteyen bu kişilere de şans verdik. Ama istisnasız hiçbirinin yazılım bildiğini düşünmüyorum. Umut tacirlerinin dolandırması nedeniyle paralarını ve zamanlarını yetersiz eğitimlere harcamışlar. En iyi ihtimalle Udemy gibi platformlardan kursu bitirmişler ve aylarca bir daha kodlama yapmamışlar. Yine de şans verdik. Olmadı.

Farklı şehirlerde olup da Ankara’da bulunan bir şirketin iş ilanında açıkça ofise gidip gelmelerinin gerektiği yazsa da başvuranlar var. Bu başvurular toplam başvuruların neredeyse yarısını oluşturuyor. Başvuranlar ya ilanı okumuyorlar ya da taşınmayı göze alıyorlar. İş ciddiye binince bu adayların hiçbirinin Ankara’ya taşınma niyetlerinin olmadığını öğrendik. Teklif aşamasına geldiğimizde utana sıkıla Ankara’ya gelemeyeceklerini söyleyen bu kişilere şunu söylemek istiyorum: Allah utandırmasın!

Yan haklar konusunda hiç kimse soru sormadı. Çoğu kişi bunların önemli olduğunun farkında değil. Biz yemek, donanım, eğitim ve kişisel gelişim zamanı sağladığımızı iş ilanına yazdık. Ama bir kişi bile sormadı eğitim desteği nedir, ne sağlıyorsunuz diye. Ne kaç gün izin haklarının olduğunu soran var ne de yemek desteği ne kadar diye soran var. Sorun arkadaşlar, utanacak bir şey yok.

İş ilanını veren şirketi araştıranlar parmakla sayılacak kadar az. Gençlerin okumaMA alışkanlıkları o kadar ileri seviyede ki iş ilanını dahi okumuyorlar, iş ilanını veren şirketi araştırmıyorlar. Bizi araştıran kişilerin teknik olarak da diğer kişilerden çok önde olduğunu belirtmek isterim. Demek ki okumak güzel birşey!

Dolar ile maaş bir kenarda dursun KOSGEB desteğinin 2 kişiyi 1 yıl istihdam etmeye bile yetmediğini belirtmem gerek. Henüz MVP olmadan yatırımcı aramak ise Türkiye’de lüzumsuz bir çaba. En temel giderlerde bile girişimci kendi birikimini harcıyor. Yatırım almamış bir girişime başvururken bunu bilmek gerek. Sadece alacağınız maaşa odaklanmayın, kazanacağınız tecrübeyi de düşünün gençler.

Ürünün hızlı çıkması gerekiyor. Tecrübesiz bir ekip kalitesiz kodlarla ürünü ortaya çıkarsa bile şirketin çarkları dönmeye başladıktan sonra kalite sorununu çözmeyi planladık. Çünkü önümüzdeki sezonda ürün piyasaya çıkmazsa bir yıl daha beklemek gerekiyor.

Hayallerde yaşayan yeni mezunlar, teknik bilgisinin iyi olduğunu düşünen ve okumayan junior arkadaşlar ve projeyi yönetmek için bir girişimden CTO maaşı isteyen tecrübeli kişiler: Henüz ölmedik. Ama Türkiye’deki çoğu yeni girişimin bu yüzden öleceğine eminim.

Kodlama bilgisi gerektirmeden basit prototipler hazırlayabildiğimiz araçların ortaya çıkmasıyla yeteri kadar iyi olmayan yazılımcıların yüzüne bile bakılmayacağının garantisini verebilirim. Eğer bu paragraf sizi kızdırıyorsa gidin bir şeyler öğrenin.

Yazılımcı arama serüvenimiz devam ediyor. Bir sonraki yazımda neler yaşadığımızı paylaşmaya devam edeceğim.

Python ve ReactJS (2 ayrı pozisyon) geliştirici arıyoruz. Ankara’da ikamet eden (maalesef bu şart var) kendine güvenen yeni mezun ve junior arkadaşlar kurumsal@bilisimschool.com e-posta adresine özgeçmişlerini gönderebilir. Kendinizi geliştirebileceğiniz bir ortamda çalışabileceksiniz. Çalışacağınız proje: https://yazilim-atolyesi.com/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KPSS Çalışan Yazılımcı

On-Prem Çilesi

Yeteneğini Kaybeden Yazılımcı