Yazılım (Bilgisayar) Mühendisliği Neden Tercih Edilmiyor


Bir etkinlikte “kaç kişi yazılım mühendisliğini bölümünü isteyerek seçti” sorusuna çok az öğrencinin el kaldırması nedeniyle kendimce ufak çaplı bir araştırma yaptım.


Geleceğin mesleklerini içeren yazılım (bilgisayar) mühendisliği neden tercih edilmesin ki? İnsanın aklı almıyor. Ama işte nedenleri:

Gençlerin üniversite tercihi yaparken ailelerinin etkilerinde kalmaları yazılım mühendisliğinin tercih edilmemesinin başlıca sebeplerinden biri. Ailelerin nesil olarak bilgisayara, yazılıma uzak olmaları, ailede tanıdık bilgisayar mühendisi olmaması (ama hemen hemen her ailede tanıdık bir doktor olması), gençlerin üniversite tercihi yaparken ailelerin etkisi nedeniyle yazılım bölümünü tercih etmemelerine sebep oluyor.

Gençler, yazılım (bilgisayar) mühendisliğini araştırınca karşılarına teknik terimler, kodlarla dolu ekran görüntüleri çıkıyor. 

İngilizce bilmeden olmaz deyince korkuyorlar, matematik gerekli deyince arkalarına bakmadan kaçıyorlar.

Gençlerin yönetici (müdür, amir) olmak istemeleri, iş yapmadan işi yönetmek istemeleri, toplum kültürünün bunu desteklemesi. Teknik adamlara toplum tarafından yöneticiler kadar saygı duyulmaması.


Gençlerin meşhur üniversiteler dışında (odtü, hacettepe, itü ...) diğer üniversitelerin yazılım bölümünü tercih edeceğine iş bulma fırsatının daha çok olduğu diğer bölümleri tercih etmeleri.

Sürekli kendini geliştirmek zorunda olmanın zor olması, bazı kişilerin bunu istememesi. Yaşlanınca bile sürekli yeni teknolojiler kovalamak zorunda olacaklarını düşünmek çoğu kişiye ürkütücü gelmektedir.

Staj yapan büyüklerinden yerli firmaların stajyerlere değer vermediğini görmek.

Mezun olduktan sonra iş bulsalar bile asgari ücrete yakın maaş almak.
Kamuda KPSS puanı olarak yüksek puan istenmesi.
Gençlerin yukarıda sebeplerden ötürü yerli şirketlerde çalışmayı düşünmeden direk olarak Google, Facebook gibi şirketlerde çalışmak istemeleri. İlk adım için çıtayı çok yüksek tutmaları. Bu yüksek hedefin onları caydırması.

Bayanlardan yazılımcı olmaz anlayışı nedeniyle bayan gençlerin bu bölümden uzak durmaları.

Erkekler için karşı cins sayısının yazılım bölümlerindeki azlığı. Evet, bazıları için önemli bir neden.
Yazılım mühendisliğinin ezberden çok analitik düşünme ve problem çözme gerektirmesi. Eğitim sistemimizin ezbere dayalı olması.
Hocaların derste teori öğretip sınavlarda probleme özel çözüm istemeleri.

Genç arkadaşların bilgisayardan çok tabletlerle ve akıllı telefonlarla muhatap olması, bilgisayarın gençlerin hayatında daha az yer tutması.

Bazı üniversitelerde bilgisayar ve yazılım mühendisliğinin puanının düşük olması nedeniyle gençlerin bu bölümler tercih edilmiyor mu acaba diye şüphe duyması.

Dizilerde filmlerde kahraman yazılım mühendisi olmaması. Hacker’ların ise asosyal, inek, gözlüklü, silik tiplerin olması.

Tecrübeli yazılımcıların gençlere az ulaşması, gereğinden çok mütevazı olması, istemeden de olsa bol bol teknik terim konuşması, ingilizce şart demesi, inek olarak görünmesi, kilolu saç baş dağınık imajının olması, sürekli sektörden şikayetçi olması, zamanım yok demesi, fazla mesaiye kaldığını sık sık belirtmesi, sosyal hayatının az olması.

Teknoloji sayesinde evden çalışma imkanının gelmesi yerine işin eve gelmesi. Geceleri ve tatilde çalan telefonlar, akşamları evde devam eden çalışmalar.

Gel de yazılım mühendisliğini seç.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KPSS Çalışan Yazılımcı

On-Prem Çilesi

Yeteneğini Kaybeden Yazılımcı